5 Kişilik çiğ köftenin tarifi
Malzemeler
1. 250 gr yağsız 2 veya 3 kez çekilmiş Dana kıyma
2. 5 çay bardağı çiğ köftelik bulgur
3. 1 çorba kaşığı domates salçası
4. 1 çorba kaşığı biber salçası
5. Salçalar tuzlu değilse bir miktar tuz
6. 2 diş sarımsak
7. 1 baş soğan orta veya az büyük
8. 2 çorba kaşığı İSOT(siyah urfa biberi)
9. 1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
10. 2 veya 3 çay kaşığı çiğ köfte baharatı
11. 3 çorba kaşığı ayçiçek yağı
12. Göz kararı yeşil soğan ve maydonoz
Yapılışı:
Çiğ köfte yoğurmaya başlanmadan önce ;
1. Bir kaba yeşil soğanın yeşil kısmı ve maydonozu doğrayınız(Yeşillik yoğurmanın sonuna doğru çiğ köfteye katılacak)
2. Kuru soğanı rendeleyip süzgeçin içine koyup yıkayınız. İyice süzüldükten sonra çif köfte yoğrulacak leğenin içine koyunuz.
3. Yıkanmış ve rendelenmiş kuru soğanın üzerine yukarıda belirtilen malzemelerden; domates salçası, biber salçası, dövülmüş sarımsağı, isotu, pul biberi, çiğ köfte baharatını ve ayçiçek yağını ekleyiniz. Bu malzemeleri çiğ köfte leğeninin içinde iyice yoğurunuz.
4. Bir çorba tasına ağzına kadar su doldurunuz. Bu su çiğ köfte yoğuruken kullanılacak.
5. 3. madde de belirtilen malzeler bir birine iyice karıştıktan sonra bu malzemelerin üzerine çiğ köftelik bulguru ekleyiniz ve bulgurla malzeler birbirini yiyecek şekilde elinizle karıştırınız. Asıl iş bundan sonra başlıyor. Bu aşamada bulgur iyice ezilinceye kadar karışımı yoğurunuz. Ara ara yoğurduğunuz malzemenin üzerine çorba tasına koyduğunuz sudan serpiştiriniz ve tekrar yoğurmaya devam ediniz. Bir süre bu şekilde yoğurduktan sonra üzerine kıymayı ekleyecek yoğurmaya devam ediniz. Ara ara bu aşamada iken tadına bakarak kıvamını test ediniz. İlk tadına bakarken tuz ve acılığına dikkat ediniz. Eğer tuzsuzsa veya acısı az ise bu malzemeleri biraz daha katabilirsiniz. Kıvamını test ederken eğer artık bulgur ağızda kırt kırt diye ses çıkarmıyorsa çiğ köfte hazır demektir. Ses geliyorsa yoğurmaya devam ediniz.
6. Çiğ köfteden kırt kırt diye ses gelmiyorsa artık ayrı bir kaba koduğumuz yeşil soğan ve maydonoz karışımını da çiğ köfteye ekleme vakti gelmiş demektir. Yeşil soğan ve maydonoz karışımını çiğ köfteyenin içine güzel bir şekilde karıştırıp bir süre de bu şekilde yoğurunuz. Yeşillik çiğ köftenin içinde iyice karıştıktan sonra ve test etmek için tadına baktığınızda artık sofraya çıkarılabilir seviyeye geldiğini düşünüyorsanız artık işiniz bitmiştir. Afiyet olsun...
Yemesi :)
Çiğ köftenin yanında bol yeşillik(marol, kıvırcık, roka, yeşil nane), limon, domates, salatalık, lavaş ekmek olursa değmeyin keyfime Afiyet olsun.
NOT : herkesin bir çiğ köfte yoğurma biçimi vardır. Kimi bol biber ekler kimi az. Kimi hiç su eklemez kimi, buz koyar, kimi hiç su koymaz domates suyula yapar. Siz artık kendi stiliniz yaptıkça yakalarsınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder